V EÚ pracuje lobistická skupina pre najväčšie finančné korporácie, píše Politico

Spoločnosť Eurofi ponúka prístup k politikom a regulačným orgánom Európskej únie. Má len troch zamestnancov a príjmy vo výške takmer šesť miliónov eur.

Snímka obrazovky 2024-09-04 o 14.13.57 Europoslanci počas ustanovujúcej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlavnou činnosťou spoločnosti Eurofi je organizovanie stretnutí pred schôdzkami ministrov financií EÚ. Tieto schôdze sa uskutočňujú za zatvorenými dverami dvakrát ročne. Na stretnutiach sú prítomní vysokopostavení európski úradníci, centrálni bankári a ďalší finančníci. Viacerí z nich priznali, že Eurofi im platila pobyty v luxusných hoteloch a niektoré cesty, uvádza portál Politico.

Vďaka poplatkom od členov mala spoločnosť vlani rozpočet až vo výške 5,7 milióna eur. Medzi jej členov patria významné banky a tiež aj viaceré technologické firmy ako BlackRock, Goldman Sachs alebo American Express.

Situácia postupne vyvoláva obavy ohľadom lobingu v Bruseli. Vplyv finančného sektora sa napríklad v poslednom období prejavil hlavne v tom, že finančníci si vydobyli miernejšie pravidlá pre banky a poisťovne. Lobistická spoločnosť Eurofi uvádza, že nezastupuje záujmy finančného sektoru, ale len poskytuje platformu pre diskusie a poradenstvo.

V súčasnosti ju však jej finančná sila zaraďuje medzi najväčšie lobistické organizácie v Bruseli. Medzi jej členov patrí viac ako sto finančných hráčov a jej rozpočet sa od roku 2020 zvýšil o polovicu.

Firma účtuje svojim členom poplatky vo výške 50-tisíc eur. Eurofi má viac finančných prostriedkov ako Európska federácia farmaceutického priemyslu a asociácií a podnikateľská skupina BusinessEurope, čo sú dve silné lobistické organizácie v Bruseli.

Podľa Kennetha Haara, výskumného pracovníka neziskovej organizácie Corporate Europe Observatory, ide o jednu z najnetransparentnejších skupín. „Má veľmi ľahký prístup k štátnym úradníkom a rozhodujúcim činiteľom, a keď zvýši svoj rozpočet, získa ešte väčší prístup,“ povedal Haar.

Jean-Marie Andres, vedúci pracovník Eurofi pre portál Politico uviedol, že Eurofi by nemala byť vnímaná ako lobistická spoločnosť, ale ako organizátor diskusií. Eurofi podľa neho „nezastupuje komerčné záujmy“ a koná „vo všeobecnom záujme na zlepšenie celkového finančného trhu.“

Spoločnosť Eurofi založil bývalý guvernér francúzskej centrálnej banky Jacques de Larosière. Na čele firmy stojí David Wright, bývalý britský úradník EÚ a pravidelne firmu vedie Francúz Didier Cahen.

(mep)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok