Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy, Putin plánuje rokovať so Srbskom

Ruský producent plynu v stredu oznámil, že dodá do Európy 42,3 milióna kubických metrov plynu cez čerpaciu stanicu Sudža v Kurskej oblasti a Ukrajinu.

Schalke 04 predèasne ukonèilo sponzorskú zmluvu s Gazpromom Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov zároveň uviedol, že boje v Kurskej oblasti, kde sa nachádza kompresorová stanica Sudža, mali po prekvapujúcom útoku ukrajinských jednotiek začiatkom augusta za následok prudký nárast cien zemného a skvapalneného zemného plynu (LNG).

Toto potrubie je však po sabotážach na plynovodoch Nord Stream jedinou ruskou trasou pre dodávky plynu do strednej a západnej Európy, aj keď sú dodávky od mája 2022 znížené.

Agentúra Reuters medzitým zverejnila správu, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje rokovať so Srbskom o kontrakte na dodávky plynu, keďže doterajšia dohoda vyprší v marci 2025. Putin sa stretne s podpredsedom srbskej vlády Aleksandarom Vulinom na okraj ekonomického fóra v ruskom Vladivostoku, ktoré sa koná od 3. do 6. septembra.

(tasr, tass)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok