Maďarsko a Rumunsko budú dovážať elektrinu z Kaukazu

Z Kaukazu chce Maďarsko dovážať predovšetkým zelenú elektrickú energiu.

101577521_4610151589010907_2600743765928837120_n Péter Szijjártó. Foto: Facebook

Maďarsko, Rumunsko, Gruzínsko a Azerbajdžan zakladajú spoločný podnik na export „zelenej“ elektriny z Kaukazu do Maďarska a Rumunska. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó uviedol, že dodávky elektriny do Maďarský budú týmto krokom diverzifikované a zaistené.

Maďarsko chystá vytvorenie takzvaného zeleného koridoru a bude dovážať veternú energiu z Azerbajdžanu a vodnú z Gruzínska. Dovoz tejto elektrickej energie bude smerovať aj do Rumunska a maďarský minister zahraničia dúfa v to, že sa pridá aj Bulharsko. „Nič nemôže byť zelenšie ako azerbajdžanská veterná energia a gruzínska vodná energia,“ vyhlásil. „Ide o vynikajúcu príležitosť aj pre Bulharsko,“ dodal Szijjártó.

Z Kaukazu sa bude elektrická energia dostávať do Rumunska po dne Čierneho mora, ktoré už začína budovať nové vysokonapäťové vedenie. Maďarské hranice má dosiahnuť v do roku 2029.

Podľa Szijjártóa svet vstúpil do „doby neistoty“, kde bude energetická bezpečnosť nutná a zásadná. Maďarsko sa v súčasnosti snaží zvýšiť výrobu elektrickej energie. V jadrovej elektrárni Paks stavbou dvoch nových reaktorov zdvojnásobí výkon. Tiež hodlá rozvíjať svoje kapacity v otázke solárnej energie.

(mep)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok