U. S. Steel varuje pred prepúšťaním, zmena vlastníka sa komplikuje

Vedenie U. S. Steel varovalo, že keď americká vláda zablokuje predaj oceliarní japonskej firme Nippon Steel, bude musieť prepúšťať. Nie je vylúčené, že o prácu by prišli aj zamestnanci pobočky v Košiciach.

Železiarne U.S. Steel. Ilustračné foto: František Iván/TASR

Informuje o tom spravodajský portál STVR i TASR na základe správy agentúry Reuters. Prezident Joe Biden sa podľa zdrojov z USA chystá tento obchod zablokovať.

V liste zaslanom obom spoločnostiam, ktorý videla agentúra Reuters, sa uvádza, že prevzatie by mohlo poškodiť dodávky ocele potrebnej pre kritické projekty. Obe firmy v písomnej odpovedi varovali, že v prípade, ak vláda predaj zablokuje, o prácu prídu tisíce ľudí.

Americká rada pre zahraničné investície, ktorá musí akvizíciu schváliť, sa obáva, že zmena vlastníka môže ohroziť národnú bezpečnosť a záujmy amerických oceliarní.

Akýkoľvek krok USA, ktorý zablokuje kúpu oceliarne U. S. Steel japonskou Nippon Steel z dôvodov národnej bezpečnosti, by bol „veľmi znepokojujúci“ a mohol by naštrbiť dôveru medzi spojencami, reagoval v piatok Šigeru Išiba, jeden z horúcich kandidátov na post japonského premiéra.

Biely dom obvinili z politikárčenia. Experti podľa New York Times s týmto hodnotením súhlasia. Prezident Joe Biden netají, že je proti predaju firmy Japoncom. „Verím americkým oceliarňam, oceliarňam v americkom vlastníctve,“ uviedol Biden.        

„To, čo Spojené štáty hovoria (o spoločnosti Nippon Steel) považujem za veľmi znepokojujúce, robia také vyhlásenia alebo činy, ktoré by mohli podkopať dôveru ich spojencov,“ povedal Išiba v rozhovore pre agentúru Reuters.        

Poukázal na tendenciu USA adresovať vyhrážky dokonca aj svojim spojencom, čo platí nielen pre krajiny NATO, ale najnovšie aj pre Japonsko. Pýta sa preto, či je to naozaj férový prístup. Je mimoriadne dôležité, aby japonská vláda diskutovala o týchto otázkach, vyhlásil.

Centrála U. S. Steel v Pensylvánii môže rozhodnúť prezidentské voľby. Prevzatie americkej firmy Japoncami v USA kritizujú odbory a viacerí vplyvní politici vrátane úradujúceho prezidenta Joea Bidena i jeho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie.

Proti sa vyslovila aj demokratická kandidátka Kamala Harrisová. Naopak, viacerí analytici vyjadrili obavy, že zablokovanie dohody v USA by mohlo narušiť vzťahy s Japonskom.        

Japonsko-americká obchodná rada, priemyselná skupina so sídlom vo Washingtone, ktorá zastupuje veľké japonské firmy, zase vo štvrtok uviedla, že je vážne znepokojená správami, že sa Biden chystá zablokovať predaj U. S. Steel.

(mas, tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac