Pre USA je dôležité udržať U. S. Steel v americkom vlastníctve, tvrdí Harrisová

Oceliarne U.S. Steel sú americká spoločnosť a je dôležité, aby zostali v domácom vlastníctve, vyhlásila v pondelok americká viceprezidentka a kandidátka demokratov do novembrových prezidentských volieb Kamala Harrisová.

GIotYOQbcAE5vQg Oceliarne U. S. Steel. Foto: Investingport/X

Harrisová vystúpila na predvolebnom zhromaždení v Pittsburghu spoločne s úradujúcim prezidentom Joeom Bidenom. „U. S. Steel je historickou americkou spoločnosťou a pre náš národ je životne dôležité, aby si udržal silné americké oceliarske spoločnosti,“ povedala viceprezidentka. „U. S. Steel by mal zostať v americkom vlastníctve a prevádzkovaný Američanmi.“

Najväčšia japonská oceliarska spoločnosť Nippon Steel ponúkla v decembri minulého roka za U. S. Steel 14,9 miliardy dolárov (13,47 miliardy eur). To však vyvolalo odmietavé reakcie v USA a americké ministerstvo spravodlivosti začalo kontrakt skúmať.

Nippon Steel, ktorý pôvodne plánoval dokončiť transakciu už v septembri, následne termín posunul na koniec tohto roka.

Prevzatie americkej firmy Japoncami v USA kritizujú odbory a viacerí vplyvní politici vrátane úradujúceho prezidenta Joea Bidena i jeho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac