Šesťročnú dcéru natlačili do hniezda záchrany, na rozlúčku jej zorganizovali oslavu

K rozhodnutiu poľských rodičov opustiť maloletú Elizu za mimoriadne zarážajúcich okolností malo dôjsť pre zlú rodinnú situáciu.

police-4261182_960_720 Ilustračná snímka. Poľská polícia. Foto: Pixabay.com

Štvrtok, ktorý si obyvatelia mesta Nasielsk neďaleko Varšavy budú dlho pamätať. Po desiatej hodine večer totiž otec šesťročnú Elizu natlačil do malého priestoru hniezda záchrany a odišiel. Okamžite sa jej ujali františkánske sestry a zalarmovali políciu.

Tej dievča povedalo, ako sa do boxu dostalo. Uviedlo im tiež osobné údaje vrátane miesta bydliska. Po preverení správnosti údajov muži zákona zistili, že otec Elizy bol dokonca predmetom pátrania pre neplatenie výživného. Predtým si odsedel aj viac ako dva mesiace vo väzení. Podrobnosti priniesol portál Fakt.

Redaktor citovaného portálu sa zhováral s príbuznými dievčaťa, ktorí potvrdili, že rodičia neplnoletej boli zadlžení. „Otec Radek šiel zarábať do Holandska, mama Wiola sa starala o dom aj dcéru. Radek sa však začal báť, že pre neplatenie výživného pôjde do väzenia a Wiola ostane na všetko sama a nebude to zvládať. Tak dcéru odložili v deň jej šiestych narodenín,“ opísal rodinný blízky.

Dievča nebolo zranené a nevyžadovalo si ani hospitalizáciu. Umiestnili ju do detského domova a o jej osude rozhodne súd.

„Keby sme vedeli, že Elizu nechajú v hniezde záchrany, určite by sme to nedovolili a niekto by sa o ňu postaral. Teraz to nemusí byť také ľahké získať ju späť,“ dodal príbuzný rodiny.

Portál Fakt sa rozprával aj s riaditeľom iných hniezd záchrany, ktorý popísal, že priestory na odloženie dieťaťa doteraz neboli vekovo obmedzené, nakoľko sa podobná situácia ešte nestala. Zdôraznil však, že sa tam maximálne zmestí detská autosedačka, nie školopovinné dieťa.

(max)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac