V kauze podplácania herečky pre dospelých si Trump rozsudok súdu vypočuje až po voľbách

Sudca Juan Merchan v piatok oznámil, že vyhlásenie rozsudku presúva o takmer dva mesiace neskôr.

Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Porota newyorského súdu ešte koncom mája uznala bývalého prezidenta Donalda Trumpa za vinného vo všetkých 34 bodoch obžaloby v prípade podplácania pornoherečky Stormy Daniels výmenou za jej mlčanlivosť. S prípadom súviselo aj falšovanie obchodných záznamov.

Vynesenie rozsudku proti Trumpovi v tomto prípade sa pôvodne očakávalo 18. septembra. Sudca Merchan však vyhovel žiadosti exprezidentových právnikov, aby rozsudok odložil na obdobie po voľbách. Informáciu prinieslo NBC News.

Chcú sa totiž odvolať proti prebiehajúcemu konaniu po tom, čo Najvyšší súd USA v júli rozhodol, že prezidenti a exprezidenti majú „absolútnu imunitu“ v súvislosti s výkonom funkcie a „prinajmenšom predpokladanú imunitu pri skutkoch v širšom okruhu úradných povinností“.

Rozhodnutie súdu vo veci imunity sa očakávalo 16. septembra, teda len dva dni pred vynesením rozsudku s výškou trestu, proti čomu obhajcovia tiež namietali.

Sudca podľa odôvodnenia odložil vynesenie rozsudku, „aby sa predišlo akémukoľvek dojmu – hoci neopodstatnenému – že konanie bolo ovplyvnené alebo sa snaží ovplyvniť blížiace sa prezidentské voľby, v ktorých je obžalovaný kandidátom“.

Následkom tiež je, že rozhodnutie v otázke imunity sa odročilo na 12. novembra. Trumpovi právnici podľa agentúry AP presadzovali odročenie na viacerých frontoch, okrem iného žiadali o intervenciu aj federálny súd.

Argumentovali tým, že potrestanie exprezidenta a súčasného republikánskeho kandidáta v čase jeho kampane by znamenalo zasahovanie do volieb. Americké prezidentské voľby sa budú konať 5. novembra.

(tasr)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac