Minister obrany USA: Používanie západných zbraní Ukrajinou hlboko v Rusku by situáciu nezmenilo

Šéf rezortu obrany Spojených štátov Lloyd Austin tvrdenie vyslovil na záver stretnutia Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein.

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval západných spojencov, aby povolili ukrajinským silám útočiť dodanými zbraňami dlhého dosahu na území Ruska – napríklad na letecké základne, z ktorých štartujú ruské lietadlá zhadzujúce bomby.

Na margo žiadostí Ukrajiny Austin povedal, že Moskva už beztak presunula lietadlá, ktoré vypúšťajú kĺzavé bomby na Ukrajinu, mimo dosahu amerických rakiet ATACMS. Upresňuje agentúra Reuters.

Ukrajina má podľa neho vlastné zbrane vrátane bezpilotných lietadiel a nimi môže zasahovať ciele v Rusku, ktoré sú pre rakety ATACMS či britské Storm Shadow príliš vzdialené.

Zelenský tiež vyzval na dodanie ďalších zbraní vrátane rakiet dlhého doletu a systémov protivzdušnej obrany.

Austin uistil, že Spojené štáty a spojenci budú pokračovať v podpore Ukrajiny v jej obrane proti ruským inváznym silám. Oznámil pri tom novú vojenskú pomoc v hodnote 250 miliónov dolárov, ktorá okrem iného zahŕňa aj muníciu pre systémy protivzdušnej obrany a raketomety HIMARS, protitankové strely Javelin, obrnené vozidlá či náhradné diely a súčiastky.

Nemecko rovnako prisľúbilo dodať Ukrajine ďalších 12 samohybných húfnic v hodnote 150 miliónov eur. Kanada zase plánuje v najbližších mesiacoch poslať vyše 80-tisíc malých rakiet vzduch-zem bez hlavíc, ako aj 1 300 bojových hlavíc a inú vojenskú pomoc.

Zelenskyj tvrdí, že schopnosť zasahovať ďaleké ciele by sa nemala vzťahovať iba na okupované územie na Ukrajine, ale aj územie v Rusku, „aby bola Moskva motivovaná usilovať sa o mier“. Tento jeho výrok podporilo aj Lotyšsko a Estónsko.

Niektorí spojenci Ukrajiny vrátane USA a Británie sa obávajú, že ak Ukrajine povolia útoky hlboko v Rusku, vyvolá to priamy konflikt medzi Západom a Ruskom. Moskva opakovane varuje pred dôsledkami takéhoto konania, no ukrajinský prezident hovorí, že pokusy Ruska o vytýčenie červených čiar „jednoducho nefungujú“ a treba ich ignorovať.

(tasr)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac