Švajčiarsko vyšetruje 11-ročného chlapca pre podozrenia z napojenia na Islamský štát

Polícia chlapca zadržala v júni po tom, ako na sociálnych sieťach uverejnil islamistické nenávistné odkazy. Tie vyhodnotili bezpečnostné zložky ako rasistické a diskriminačné.

polizei-3772469_1280 Ilustračná fotografia. Foto: pixabay.com

Chlapec sa priznal, že bol v kontakte s ľuďmi v zahraničí, ktorí mali pravdepodobne blízko k extrémistickým hnutiam. Súd pre mladistvých v Sione neupresnil, o ktoré hnutia išla. Zdroje portálov RTS a SRF poukazujú na islamisticko-džihádistické.

V prípadoch islamisticky zradikalizovanej mládeže, ktoré vo Švajčiarsku zverejnili začiatkom roka, mala najmladšia osoba 14 rokov. Chlapec by tak tento míľnik prekonal.

Orgány neupresnili, aké občianstvo 11-ročný podozrivý má. Dlhodobo však odborníci poukazujú na odbobné prípady, kedy sa deti v mladom veku dostávajú do kontaktu s islamistickým obsahom na sociálnych sieťach, čím si vytvárajú väzby na extrémistov v zahraničí.

Celkovo rátajú prípady, kedy sa zjavujú grafity s hákovými krížmi na budovách škôl či znejú islamistické heslá naprieč ihriskám, v desiatkách. Aj v prípade tohto chlapca sa vynára otázka, či by sa pre ním vytvorené extrémistické príspevky mohol neskôr dopustiť násilných činov.

(max)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac