Medzinárodný trestný súd upustil od vyšetrovania zabitého vodcu Hamasu

Žalobca súdu Karim Khan v minulosti požiadal o zatykač na vodcu palestínskeho hnutia Ismáíla Haníja pre obvinenia z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných v Pásme Gazy a proti Izraelu.

Snímka obrazovky 2024-07-31 o 7.28.49 Zabitý vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný súd v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči Haníjovi pre jeho smrť. Zabili ho totiž 31. júla na území Iránu.

Žalobca Medzinárodného trestného súdu požiadal pred časom aj o zatykač na ďalších popredných predstaviteľov hnutia Hamas, ako aj na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, pripomínajú agentúry AFP a Reuters. Tými sa súd naďalej zaoberá.

Netanjahu a Galanta sú vinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných v Pásme Gazy vrátane „vyhladovania civilistov, vyhladzovania a zámerného smerovania útokov na civilné obyvateľstvo“.

Khan už dávnejšie požiadal aj o zatykač na Jahjá Sinwára, ktorý vystriedal Haníju na čele Hamasu, a vojenského stratéga Muhammada Dajfa, ktorý podľa Izraela zahynul pri útoku 13. júla v Pásme Gazy. O zatykači na Sinwára súd ešte nerozhodol.

(tasr)


Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac