V USA evidujú prvý prípad vtáčej chrípky bez kontaktu s nakazenými zvieratami

Dospelý pacient prijatý do nemocnice v druhej polovici augusta dostal antivírusové lieky proti chrípke a po zotavení bol prepustený.

doctor-563429_1280 Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Pretože typ chrípky u pacienta sa pri počiatočnom teste javil ako podozrivý, bol odoslaný na dodatočnú analýzu v štátnych a federálnych laboratóriách. Tá ukázala, že ju spôsobil vírus vtáčej chrípky H5N1, informuje agentúra AFP a televízia NBC News.

Táto osoba bola v tomto roku štrnástym človekom s pozitívnym testom na vtáčiu chrípku v USA a prvým bez známeho kontaktu so zvieratami. Všetky doterajšie prípady vtáčej chrípky v Spojených štátoch boli zaznamenané medzi pracovníkmi na farmách, vrátane úplne prvého v roku 2022.

Vtáčia chrípka sa najčastejšie vyskytuje u voľne žijúcich vtákov a hydiny, no nedávno bola zistená aj u cicavcov, pričom tento rok sa v USA objavila aj u dobytka.

Človek sa môže príležitostne infikovať prostredníctvom blízkeho kontaktu alebo v kontaminovanom prostredí. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb naďalej hodnotí riziko pre verejnosť ako nízke, no „okolnosti sa môžu rýchlo zmeniť“, keď budú mať viac informácií.

(tasr)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac