Jermak kritizoval premietanie ruského filmu na festivale v Benátkach: Je to hanebné

K šéfovi kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijovi Jermakovi sa pridali podľa agentúry AFP aj osobnosti ukrajinskej kinematografie.

Andrij Jermak. Foto: Flickr.com Andrij Jermak. Foto: Flickr.com

Rusko-kanadská dokumentaristka Anastasia Trofimovová predstavila na 81. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach dokumentárny film s názvom Rusi vo vojne, v ktorom sa pripojila k ruskému práporu postupujúcemu cez východnú Ukrajinu.

Dokumentárne dielo však vyvolalo pobúrenie v ukrajinských kultúrnych a politických kruhoch a mnohí ho považujú za prokremeľský film, ktorý sa snaží ospravedlniť inváziu ruských síl na ukrajinské územie.

Jermak sa v príspevku na sociálnej sieti opýtal, prečo „Trofimovová rovnako ako aj niektoré ďalšie osobnosti z kultúry v Rusku, krajine, ktorá každý deň zabíja Ukrajincov, naše deti, môže vôbec pracovať v civilizovanom svete“.

Trofimovová tvrdí, že vo svojom filme chce ukázať „úplne normálnych ľudí“, ktorí bojujú za Rusko a jej dokument vyvracia predstavu Západu o tom, že všetci ruskí vojaci sú vojnoví zločinci. Obvinenia, že film je propagandou, odmietla ako smiešne vzhľadom na to, že v Rusku jej za to hrozí trestné stíhanie.

„Som pevne presvedčená, že ruská invázia na Ukrajinu bola neoprávnená, nezákonná a uznávam oprávnenosť vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine Medzinárodným trestným súdom,“ uviedla vo vyhlásení dokumentaristka.

Ukrajinská aktivistka a Jermakova poradkyňa Darija Zarivná povedala, že film sa snaží „ospravedlniť ruskú armádu, ktorá je priamo zodpovedná za zločiny proti ukrajinskému ľudu“. Trofimovovú obvinila z „očividného zamlčiavania vojnových zločinov a snahy zotrieť hranicu medzi obeťou a agresorom“.

Darja Basselová, ukrajinská filmová producentka tvrdí, že tento film môže divákov „uviesť do omylu, že ide o protivojnový film, ktorý spochybňuje súčasný režim v Rusku“, avšak je to „ukážkový príklad čistej ruskej propagandy“. V dokumente sa podľa nej objavili vojaci, ktorí opakovali nepravdivé tvrdenia Kremľa o Ukrajincoch ako nacistoch.

(tasr)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac