Peruánski domorodci zabili lukom a šípom dvoch drevorubačov

Napätie medzi drevorubačmi a kmeňmi v regiónoch Cusco a Madre de Dios na juhovýchode Peru narastá. Tvrdí organizácia Fenamad zastupujúca 39 tamojších domorodých komunít.

GTBWGZYa0AA8maJ Peruánsky kmeň Mashco Piro hlboko v peruánskej Amazónii. Foto: X/Civil Learning

Incident sa odohral 29. augusta v povodí rieky Pariamanu, keď drevorubači rozširovali svoje cesty do lesa a dostali sa do kontaktu so samotárskym a nekontaktovaným kmeňom Mashco Piro hlboko v peruánskej Amazónii.

„Peruánsky štát neprijal preventívne a ochranné opatrenia na zabezpečenie životov a integrity pracovníkov, ktorí boli vážne postihnutí,“ uviedla organizácia vo vyhlásení.

Podotkli, že aj keď varovali vládu pred rizikom nárastu násilia, nič sa nestalo.

(max)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac