Danko: Hlas má predstavu, že by mal mať aj prezidenta, aj predsedu parlamentu

Upozornil, že ambíciu SNS obsadiť tento post podporil aj Smer, ktorý má kľúčovú zásluhu na tom, že sa slovenským prezidentom stal expredseda Hlasu Peter Pellegrini.

Rokovanie 46. schôdze NR SR ÚS kandidáti vo¾ba Andrej Danko. Foto: Pavol Zachar/TASR

Hoci SNS nie je podľa Danka ochotná vymeniť post predsedu parlamentu za niektoré zo svojich ministerstiev, túto tému nepovažuje za uzavretú. „Téma sa skončí, keď bude nový predseda Národnej rady,“ povedal pre TASR TV s tým, že už bol predsedom parlamentu a oceňuje preto podporu Roberta Fica.

Tiež sa vyjadril na adresu bývalých koaličných lídrov. Z tých už dvaja, Boris Kollár (Sme rodina) a Richard Sulík (SaS), v politike skončili a zdá sa, že z posledného melie aj Igor Matovič (hnutie Slovensko).

Dodal, že týmto politikom sa vracia, čo zasiali v časoch svojej vlády. „Asi po prvýkrát mám chuť poslať Sulíkovi fľašu koňaku,“ reagoval Danko na informáciu, že sa expredseda SaS rozhodol vrátiť poslanecký mandát v Národnej rade.

Vyčíta mu napríklad, že opätovne zvýšil dane živnostníkom s obratom do 100-tisíc eur, ktorým pôvodne na základe návrhu SNS znížili daň z príjmu na 15 percent. „Sulík bol pre mňa tvrdý politický súper. Uvidíme, čo je za tým,“ dodal na margo rozhodnutia politika odísť z parlamentu.

Podiel na vládnutí v predchádzajúcom volebnom období má podľa šéfa SNS aj Progresívne Slovensko (PS), ktoré sa k nemu nepriznáva. „Mali premiéra Ódora, aj prezidentku Čaputovú,“ pripomenul.

Od politikov hnutia Slovensko Danko očakáva, že sa môžu pokúsiť využiť na svoju propagáciu rokovania parlamentu. „Akonáhle uvidia, že klesajú, budú sa snažiť zaujať teátrami. Žiaľbohu, na niektorých ľudí to funguje,“ povedal podpredseda parlamentu. Podpredsedovi Národnej rady poverenému vedením parlamentu, Petrovi Žigovi (Hlas), by preto odporučil sprísniť zákon o rokovacom poriadku: „Podporíme ho, ak príde s návrhmi, aj mu poradíme.“

Oslavy 80. výročia SNP považuje za dôstojné a oceňuje aj komplexný priamy prenos, ktorý z nich urobila STVR. Pripomína, ako rezort obrany v gescii SNS pred piatimi rokmi prišiel s koncepciou vojenskej prehliadky v Banskej Bystrici. „Pamätám si 75. výročie. S malou dušičkou sme organizovali prvú prehliadku a zvládli sme to,“ pripomenul.

Tri ministerstvá v gescii SNS by podľa Danka mali pracovať v synergii tak, aby sa rozvoj životného prostredia, turistického ruchu, kultúry a športu navzájom dopĺňali.

Napríklad zdroje z predaja emisií by sa mali využiť aj na podporu obnovy kultúrnych pamiatok. „Knižnice, rôzne múzeá, investície do hradov a zámkov v kombinácii s cestovným ruchom. Chceme daňovo oslobodiť podnikateľov pri investícii do športu a do rekonštrukcie kultúrnej pamiatky,“ dodal Andrej Danko.

(tasr)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac