Obeť poľského Fritzla: štyri roky ju netvor držal v zajatí, dnes nemá pery ani zuby

Ako sexuálnu otrokyňu ju držal zavretú v stodole, kde plnila rôzne úlohy a stala sa jeho objektom na experimenty. Len 30-ročnú ženu Malgorzatu znásilňoval a mučil o päť rokov starší Mateusz Jach.

police-4566193_960_720 Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Žena prišla do nemocnice liečiť si vykĺbené rameno. Detaily toho, čo prežila, sa však objavili aj v lekárskej správe, na základe ktorej mohla poľská polícia vzniesť obvinenie voči 35-ročnému mužovi z psychického, fyzického a sexuálneho zneužívania.

Mladej žene spôsobilo brutálne zaobchádzanie muža také rozsiahle poškodenie tváre, že prišla o všetky zuby a nemá ani pery. Na zvyšku tela má rôzne odreniny a jazvy, píše DailyMail.

Malgorzata bola aj počas zajatia niekoľkokrát hospitalizovaná, dokonca porodila dieťa. Avšak jej strach z únoscu, s ktorým sa zoznámila cez sociálnu sieť a uväznil ju v kôlni počas ich prvého stretnutia, bol väčší. Zdravotníci vyšetrovateľom na otázku, prečo pomoc nezalarmovali skôr, odpovedali, že žena vždy, keď bola hospitalizovaná, odmietala kohokoľvek kontaktovať a nikomu nič nepovedala.

Zdroje portálu hovoria, že ženu už previezli z nemocnice v Glogowe do špecializovanej nemocnice.

Redaktori navštívili aj kôlňu na dvore rodičov páchateľa, v ktorej žena bola štyri roky väznená. Miestnosť opísali ako rozdelenú na dve časti, pričom na jednej strane bolo malé falošné okno s čipkovanými závesmi. Cezeň bolo vidieť ďalšiu stenu, ktorá bola zvukovo izolovaná.

Vôkol technickej miestnosti sú vysadené ihličnany a teda nie je ju zreteľne vidieť. Zo zadnej časti vedie poľná cesta do lesa, po ktorej sa podľa susedov zvykol zadržaný Mateusz v noci prechádzať s baterkou. O kúsok ďalej v ďalšej kôlni susedia videli častokrát v nočných hodinách zaťahovať závesy. Špekulujú, že práve tam sa žena umývala.

Aj keď Malgorzatu muž držal štyri roky priamo na dvore svojich rodičov, len pár metrov od domu, kde bývali, o ničom vraj netušili. „Je to pre nás šok. Je to nemožné. Nemohlo to trvať roky, možno niekoľko mesiacov, ale nie tak dlho, pretože by sa to odhalilo skôr,“ povedal s plačom otec násilníka. Doplnila ho manželka s tým, že v kôlni nič nebolo a preto tam ani nechodievali.

Mateuszovi po dokázaní viny hrozí až 25-ročné väzenie. Prípad je médiami porovnávaný s jedným z najznámejších rakúskych zločincov Josefom Fritzlom, ktorý 24 rokov držal v zajatí svoju dcéru a splodil s ňou sedem detí.

(max)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac