Muž z Toronta pripravoval teroristický útok v židovskom centre v New Yorku. Obvinili ho

Len 20-ročný Muhammad sa pritom dopustil aj pokusu o nelegálny vstup do USA, keď sa chystal vykonať masovú streľbu. Obvinili ho preto aj v Kanade.

GW00cppX0AA7qZy Muž z Toronta pripravoval teroristický útok v židovskom centre v New Yorku. Foto: X/ShirionOrg

„Obžalovaný údajne naplánoval teroristický útok v New Yorku okolo 7. októbra tohto roku s uvedeným cieľom vyvraždiť v mene ISIS čo najviac židovských ľudí,“ povedal podľa CBC americký generálny prokurátor Merrick Garland.

Dodal, že vďaka vyšetrovateľom FBI a rýchlemu konaniu kanadských spolupracovníkov bol Muhammad vzatý do väzby.

Mladík tak aktuálne čelí obvineniam z pokusu opustiť Kanadu s cieľom spáchať trestný čin pre teroristickú skupinu, obvineniu z účasti na aktivitách teroristickej skupiny, ako aj sprisahaniu s cieľom spáchať trestný čin porušením imigračného zákona USA – teda pokus o ilegálny vstup do Spojených štátov.

Rovnako je obvinený z pokusu poskytnúť materiálnu podporu pre zahraničnú teroristickú organizáciu.

Vyšetrovacie úrady informácie nadobudli aj vďaka komunikácii obžalovaného muža s dvoma tajnými dôstojníkmi. Na útok chcel použiť automatické a poloautomatické zbrane. Počas jednej komunikácie údajne povedal: „Ak uspejeme s naším plánom, bude to najväčší útok na pôde USA od 11. septembra.“

(max)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac