Francúz navádzal cudzincov na znásilňovanie svojej manželky. Dcéra hovorí o „zostupe do pekla“

Dominique Pélicot, 71-ročný dôchodca, sa priznal, že v rokoch 2011 až 2020 týral svoju manželku, keď ju omámil liekmi na spanie a potom naverboval desiatky cudzincov, aby ju znásilnili v jej vlastnom dome.

sda Gisele Pelicotová prichádza na súd v starobylom meste Avignon na juhu Francúzska vo štvrtok 5. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia napočítali asi 200 prípadov znásilnenia, väčšinu z nich spáchal manžel 72-ročnej Gisèle Pélicot. Okrem manžela polícia eviduje zatiaľ aj ďalších zhruba 72 podozrivých, pričom 50 sa im už podarilo aj identifikovať a obviniť. Všetko sú to muži vo veku 26 až 74 rokov.

Dcéra manželského páru Caroline otca podľa Guardianu opísala ako pravdepodobne „jedného z najhorších sexuálnych zločincov za posledných 20 rokov“.

Muža pritom polícia náhodne prichytila, ako si v supermarkete natáčal dámske sukne. Následne objavili jeho doma uschovávané záznamy o činoch, ktoré aplikoval na svojej manželke. Tá potvrdila, že ju dlhé roky trápia výpadky pamäte.

Obeť zároveň požiadala, aby proces s jej manželom bol verejný. Chce tak zvýšiť povedomie o užívaní drog na sexuálne zneužívanie.

Z dovedna 51 obvinených je vo väzbe len osemnásť mužov vrátane manžela dôchodkyne. V prípade preukázania viny hrozí väčšine z nich 20 rokov za mrežami pre mimoriadne závažné znásilnenie.

(max)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac