Parlament odmietol opozičnú novelu zákona o priestupkoch

Predložili ju poslankyne Zuzana Števulová a Zuzana Mesterová z hnutia Progresívne Slovensko (PS). Chceli ňou presadiť zmenu výšky pokuty za priestupky proti majetku aj mechanizmus jej ukladania.

Mimoriadna 96. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Národná rada SR. Ilustračné foto: Jaroslav Novák/TASR

„Cieľom návrhu bolo zvýšiť výšku pokuty, ktorú môže uložiť oprávnený orgán za priestupky proti majetku z 331 eur na 1 400 eur, a zaviesť pravidlá ukladania pokuty za priestupky proti majetku, ktoré motivujú páchateľa priestupku nahradiť škodu, ktorú priestupkom spôsobil,“ ozrejmili predkladateľky.

Potreba úpravy priestupkového zákona podľa nich vyplynula po schválení novely Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Poukázali na to, že tá priniesla zvýšenie hranice výšky škody pre posúdenie skutku ako priestupku proti majetku z 265 na 699 eur.

„V súčasnosti teda platí, že ak páchateľ priestupku proti majetku spôsobí škodu 699 eur, oprávnený orgán mu môže uložiť pokutu maximálne vo výške 331 eur, čo je k potenciálne spôsobenej škode v zjavnom nepomere,“ dodali.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac