Portugalsku pomôžu s lesnými požiarmi hasiči zo Španielska a Maroka

Úrady doteraz zmobilizovali viac ako 5-tisíc hasičov. Najmenej sedem ľudí zahynulo v dôsledku požiarov v okolí miest Aveiro a Viseu v strednom Portugalsku, plamene tam zároveň zničili desiatky domov.

Na snímke lesný požiar neďaleko obce Villanueva de Viver v španielskom regióne Castellón 24. marca 2023. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Zdroj TASR/AP

Požiare horia aj na severe krajiny a podľa odhadov zhorelo alebo stále horia desaťtisíce hektárov lesa a krovín.

Podľa Josého Manuela Duarte da Costu, veliteľa civilnej ochrany (ANEPC), bude 230 členov špecializovaného armádneho tímu zo Španielska nasadených v okrese Viseu, kde je situácia kritická. Z Maroka priletia štyri hasičské lietadlá a po dve lietadlá vyslali aj Španielsko, Taliansko a Francúzsko, keď portugalská vláda v pondelok aktivovala v Bruseli mechanizmus rescEU. „Sme v stresovej situácii, na hranici našich schopnosti, a preto žiadame o pomoc rescEU, Španielsko a Maroko,“ povedal da Costa. Posily umožnia rotáciu vyčerpaných portugalských hasičov a údržbu lietadiel.

Vláda vo všetkých okresoch postihnutých požiarmi vyhlásila stav ohrozenia, čo umožňuje hasičom a záchranárom rýchly vstup na súkromný majetok. Podľa premiéra Luisa Montenegru už vládna komisia začala koordinovať poskytovanie naliehavej podpory pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy a živobytie.

Portugalská národná garda (GNR) informovala, že od soboty zatkla v okresoch Leiria, Castelo Branco, Porto a Braga sedem ľudí podozrivých z podpaľačstva.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac