Vedci odporúčili britskej vláde zmenšiť pintové pivné poháre. Má to znížiť konzumáciu alkoholu

Akademici z Cambridgeskej univerzity vyzvali britskú vládu, aby prehodnotila používanie tradičných pintových pohárov (568 ml) v britských baroch a navrhla ich výmenu za menšie, približne dvojtretinové poháre.

beer-2218900 Pivo. Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Výskum ukázal, že táto zmena by mohla znížiť spotrebu alkoholu v baroch a reštauráciách až o 10 percent, čo by malo pozitívny vplyv na zlepšenie verejného zdravia a boj proti chorobám spojeným s nadmerným pitím, informuje stanica BBC.

Zistenia naznačujú, že zákazníci majú tendenciu udržiavať rovnaký počet nápojov bez ohľadu na veľkosť pohára, čo v praxi znamená, že menšie poháre vedú k nižšej celkovej spotrebe alkoholu. Tento efekt bol potvrdený v experimentoch, kde došlo k poklesu konzumácie piva o 8 percent.

Labouristická vláda však zatiaľ neplánuje žiadne zmeny v tejto oblasti. Minister zdravotníctva Wes Streeting zdôraznil, že vláda síce podporuje zdravší životný štýl, no nechce obmedzovať zábavu verejnosti, a všetky zmeny chce realizovať v spolupráci s občanmi, nie proti nim.

(mm)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok