Venezuelský generálny prokurátor vydal zatykač na prezidenta Argentíny

Tarek William Saab oznámil vydanie zatykača na Javiera Mileia, jeho sestru Karin Mileiovú a ministerku vnútra Patriciu Bullrichovú.

Argentínsky prezident Javier Milei. Foto: TASR Argentínsky prezident Javier Milei. Foto: TASR/AP

Dôvodom je odoslanie venezuelského Boeingu 747, ktorý zadržali v Argentíne v roku 2022, do Spojených štátov. Saab označil tento krok za „krádež lietadla“ a prezidenta Mileia nazval „neonacistickým fašistom“ a „zlodejom lietadiel“. 

Zadržanie venezuelského lietadla v Buenos Aires bolo spojené s podozrením z terorizmu pre prepojenia na iránsku spoločnosť Mahan Air, ktorá čelí sankciám USA pre väzby na Iránske Revolučné gardy.

Napriek tomu argentínsky súd v roku 2022 rozhodol o prepustení posádky zadržaného stroja a v januári 2023 bolo lietadlo odovzdané Spojeným štátom, informuje portál Buenos Aires Herald.

Vzťahy medzi Venezuelou a Argentinou sú dlhodobo napäté. Javier Milei, ktorý nastúpil do úradu v decembri 2023, patrí k ostrým kritikom prezidenta Nicolasa Madura a posledné venezuelské voľby označil za podvodné. Argentínska vláda uznala za víťaza volieb opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza, zatiaľ čo venezuelská volebná komisia vyhlásila za víťaza Madura.

Argentínska vláda venezuelské obvinenia odmietla a pripomenula, že v Argentíne sú výkonná a súdna moc oddelené, čo podľa nich vo Venezuele neplatí.

Argentína tento mesiac vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby vydal zatykač na Madura pre zločiny proti ľudskosti.

(mm)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok