Šéf európskej diplmocie odsúdil útoky v Libanone

Tieto útoky, ktoré sa uskutočnili prostredníctvom výbuchov komunikačných zariadení v Bejrúte a ďalších častiach Libanonu, mali podľa Josepa Borrella za cieľ šíriť strach a teror medzi civilným obyvateľstvom.

Josep Borell. Foto: TASR/AP Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Upozornil na neprijateľné metódy, ktoré spôsobili vážne vedľajšie škody, vrátane veľkých strát na civilných životoch a destabilizácie zdravotníctva v krajine, informuje denník Jerusalem Post.

Španielska diplomacia odsúdila útoky ako porušenie medzinárodného humanitárneho práva a vyzvala na zdržanlivosť, aby sa zabránilo eskalácii násilia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež vyzval všetky strany konfliktu, aby predišli vojne a vyjadril znepokojenie nad eskaláciou napätia v regióne.

Útoky si doposiaľ vyžiadali 37 mŕtvych a viac ako 3-tisíc zranených, z ktorých je vyše 200 vo vážnom stave. Hoci Libanon a Hizballáh pripisujú útoky Izraelu – rovnako ako mnohé renomované zahraničné médiá – ten sa k nim neprihlásil.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že výbuchy ešte viac zhoršili už aj tak krehký stav libanonského zdravotníctva, ktoré je pod obrovským tlakom.

(mm)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok