Trump naznačuje, že ak prehrá voľby, na vine budú aj židovskí Američania

Bývalý prezident Donald Trump počas svojho štvrtkového prejavu na podujatí Boj proti antisemitizmu v Amerike prisľúbil, že v prípade víťazstva bude „obhajcom“ židovských Američanov, ale zároveň naznačil, že ak voľby prehrá, bude to ich vina.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

„Môj sľub židovským Američanom je takýto: S vaším hlasom budem vaším obrancom, vaším ochrancom a budem najlepším priateľom, akého kedy židovskí Američania v Bielom dome mali,“ povedal Trump podľa správy ABC News.

Trump v príhovore poukázal na niekoľko štatistík, ktoré naznačujú, že má nižšie percento potenciálnych židovských voličov ako viceprezidentka Kamala Harrisová.

„Mám 40 percent a to znamená, že 60 percent hlasovalo za niekoho, kto nenávidí Izrael,“ povedal Trump s narážkou na Harrisovú. „Nemôžete to dovoliť. 40 percent je neprijateľných, pretože máme voľby, ktoré musíme vyhrať.“

„Nebudem to nazývať predpoveďou, ale podľa môjho názoru by mal židovský národ veľa spoločného s prehrou. Ak budem mať 40 percent, myslite na to, že to znamená 60 percent hlasov pre Kamalu, ktorá je zlou demokratkou. Demokrati sú pre Izrael zlí, veľmi zlí,“ povedal.

Trump s rovnakou rétorikou pokračoval aj na podujatí pre neziskovú spoločnosť Izraelsko-americký koncil. Počas rozprávania o voľbách sa sťažoval na svoju nízku podporu medzi židovskou komunitou a svoj prejav ukončil slovami, že židovskí voliči sa k nemu nesprávali „správne“, keď opakovane povedal, že Židia, ktorí volia demokrata, by si mali dať vyšetriť hlavu.

„(Židia) vedia, čo sa stane, ak tieto voľby nevyhrám. (…) Izrael podľa môjho názoru prestane existovať do dvoch rokov,“ dodal Trump.

(mas)