Zelenskyj odhalil nový detail svojho "víťazného plánu"

Ukrajinský prezident chce tento plán odprezentovať prezidentovi Spojených štátov amerických Joeovi Bidenovi budúci týždeň.

Snímka obrazovky 2024-07-09 o 8.04.59 Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to na spoločnej tlačovej konferencii so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a dodal, že nechce odhaliť detaily skôr, než plán prediskutuje s Bidenom. Informuje o tom Ukrajinska pravda.

„Rozhodnutia týkajúce sa plánu zväčša závisia od neho (Bidena). Tiež závisia na ďalších spojencoch, avšak sú tam body, ktoré závisia od pozitívnej vôle a podpory Spojených štátov. Naozaj dúfam, že tento plán podporí,“ povedal Zelenskyj.

Prezident poznamenal, že uskutočnenie jeho plánu bude vyžadovať rýchle rozhodnutia partnerov. Dodal aj približné obdobie, keď by sa mal dať plán do pohybu. „Tento plán je založený na rozhodnutiach, ktoré by mali byť prijaté v čase od októbra do decembra. Myslíme si, že to bude fungovať,“ dodal.

Zelenskyj už skôr prezradil, že plán pozostával zo štyroch bodov týkajúcich sa zvýšenia obranných schopností Ukrajiny a ďalšieho, „ktorý budeme potrebovať po vojne“.

(mas)