Desať rokov uspával manželku a pozýval mužov, aby ju znásilňovali. Dôchodkyňa teraz prehovorila

Dominique Pélicot, 71-ročný manžel o rok staršej Gisèle Pélicotovej, sa ku skutkom priznal. Pred súdom argumentoval, že sa mu dostávalo zadosťučinenia, keď sledoval iných mužov, ako majú pohlavný styk s jeho ženou.

sda Gisele Pelicotová prichádza na súd v starobylom meste Avignon na juhu Francúzska vo štvrtok 5. septembra 2024. Foto: TASR/AP

V prípade, ktorý otriasol Francúzskom, je dovedna obvinených 51 mužov zo znásilnenia. 72-ročná obeť Gisèle pred súdom vypovedala, že nikdy nepredstierala spánok a na týchto sexuálnych činoch sa vedome nezúčastňovala. Reagovala tak na výpoveď viacerých obvinených, ktorí sa obhajujú myšlienkou, že boli na súčasťou „sexuálnej hry“.

Ženu policajný vyšetrovateľ predvolal na výsluch v roku 2020 po tom, čo jej manžela prichytili v supermarkete, ako si natáča dámske sukne.

„Policajt sa ma opýtal na môj sexuálny život. Povedala som, že som nikdy nepraktizovala pohlavný styk v trojici či výmenu partnerov. Som žena jedného muža. Nemohla som na sebe ani zniesť ruky nejakého iného muža,“ povedala Gisèle podľa BBC.

Po hodine otázok jej vyšetrovateľ ukázal niekoľko fotografií, ako vo svojej manželskej posteli ležala odetá v pre ňu neznámom oblečení a okrem cudzích mužov ju znásilňoval aj jej manžel.

„Všetko, čo sme spolu vybudovali, je preč. Naše tri deti, sedem vnúčat. Kedysi sme boli ideálny pár,“ dodala s tým, že z obvinených pozná len jedného: „Bol to náš sused. Prišiel raz skontrolovať bicykle, vídavala som ho v pekárni. Vždy bol slušný. Netušila som, že ma príde raz znásilniť.“

Sudca ženu napomenul, aby pre prezumpciu neviny namiesto pojmu znásilnenie používala slovné spojenie „sexuálna scéna“. „Len si myslím, že by sa mali uznávať fakty. Keď pomyslím na to, čo urobili, prepadne ma znechutenie. Mali by za to niesť zodpovednosť. Vo mne je to celé ako devastačná scéna. Navonok môžem vyzerať solídne, ale vnútri…“

Dôchodkyňa je nakazená štyrmi pohlavnými chorobami. Jeden z obvinených, ktorý je HIV pozitívny, ju znásilni šesťkrát. Jej manžel Dominique o tom vedel. Všetci obvinení dostávali od neho pokyny – napríklad mali zakázané používať tabak či parfémy, aby Gisèle nezobudili. Rovnako nepoužívali prezervatívy.

Polícia tvrdí, že dôchodca si vyčíňanie mužov s jeho manželkou natáčal a všetko si ukladal na pevnom disku, dovedna súbor tvorí približne štyritisíc fotografií a videí. Vyšetrovatelia majú dôkazy o približne 200 znásilneniach vykonaných v rokoch 2011 až 2020.

Vyšetrovatelia tvrdia, že o niečo viac ako polovicu znásilnení vykonal Dominique. Väčšina ostatných obvinených mužov bývala len pár kilometrov od ich bydliska.

(max)