Poškodený most v Kremničke pravdepodobne začnú búrať už počas tejto noci

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začnú búrať pravdepodobne už počas tejto noci.

Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli: Foto: Ján Krošlák/TASR

Informoval o tom v piatok primátor Ján Nosko s tým, že aktuálne prebieha priame rokovacie konanie so zhotoviteľom. Ambíciou je, aby R1 bola od pondelka (23. 9.) prejazdná.

„Ubehlo zhruba 48 hodín, ako sme obdržali posudok statika na most v havarijnom stave, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1. Počas včerajšieho dňa sme okamžite zrealizovali všetky nevyhnutné opatrenia – most sme uzavreli a padlo aj rozhodnutie o uzavretí R1. V týchto chvíľach prebieha priame rokovacie konanie so zhotoviteľom, ktorý zabezpečí zbúranie mosta v Kremničke. Ak sa podarí zrealizovať všetky administratívne záležitosti, k odovzdaniu staveniska by malo dôjsť ešte dnes v podvečerných hodinách. Práce sa zamerajú na zabezpečenie ochrany vozovky geotextíliou a vytvorenie ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva. Nasledovať bude samotné búranie mosta a likvidácia sutiny tak, aby v pondelok ráno došlo k opätovnému sprejazdneniu R1,“ konštatoval primátor.

Nosko cenu nešpecifikoval a ani to, s ktorou firmou mesto rokuje, kým sa neskončí konanie. Uviedol len, že v hre boli zhruba tri spoločnosti. Zároveň poďakoval všetkým zložkám za maximálne nasadenie.

„Všetkým motoristom a obyvateľom sa ospravedlňujeme za vzniknuté komplikácie a ďakujeme za trpezlivosť,“ dodala hlava mesta.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok