Únia presadzuje rodovú rovnosť na úkor kvality. Je ľahké ju ideologicky obísť

Nové pravidlá Európskej únie vyžadujú povinné zamestnávanie žien na základe domnienok a bez toho, aby zohľadňovali trhovú realitu. Tieto pravidlá pritom možno ľahko obísť vďaka rovnakej ideologickej linke.

Meeting Of Prime Ministers Of Poland, Czechia, Slovakia And Chancellor Of Austria With European Comission President, Wroclaw - 19 Sep 2024 Predsedníčka Európskej komisie Urusla von der Leyenová. Foto: Jakub Porzycki/ Profimedia.sk

Vyvážené pracovné prostredie, ktoré ponúka rovnaké pracovné príležitosti je skvelým nápadom v teórii, no v praxi tento dobre myslený ideál naráža na praktické prekážky trhu a ideológie. Zastúpenie žien na pracovisku by malo vychádzať z prirodzenej potreby zamestnať čo najkvalitnejších ľudí namiesto účelového vyrovnávania zastúpenia oboch pohlaví.

V konečnom dôsledku tak môžu vznikať situácie, ktoré namiesto pomoci ženám na pracovisku spôsobia ich postupné vytláčanie či ich obmedzovanie na pracovnom trhu, alebo dokonca až ohrozovanie samotného chodu firmy, ako to ukazujú príklady zo zahraničia. Aj v Slovenskej republike sa proti umelým metódam zastúpenia búria tí, ktorých sa to dotkne najviac. Zamestnávatelia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.