Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou plánuje zaútočiť na jej jadrové zariadenia

Vyhlásil to ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha s tým, že zároveň žiada Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby zriadila stále monitorovacie misie v ukrajinských jadrových elektrárňach.

Ukrajinský minister zahranièných vecí Andrij Sybiha na návšteve Slovenska Andrij Sybiha. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Podľa spravodajských informácií Ukrajiny pripravuje Kremeľ pred zimou útoky na dôležité objekty ukrajinskej jadrovej energetiky,“ uviedol Sybiha na sociálnej sieti X. Nespresnil pritom, na základe akých informácií Kyjev dospel k záveru, že Rusko takéto útoky plánuje. Moskva ani MAAE tieto tvrdenia bezprostredne neokomentovali.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak žiadal rýchlu reakciu medzinárodného spoločenstva na hrozbu útokov na jadrové zariadenia. „Tieto prípravy sú možným scenárom jadrovej katastrofy… Krajiny Západu a globálneho Juhu musia na takéto prípravy na teror ostro reagovať,“ uviedol Jermak na sociálnej sieti Telegram.

Riaditeľ MAAE Rafael Grossi navštívil Rusko i Ukrajinu od začiatku vojny už niekoľkokrát a vyzval obe strany konfliktu, aby na seba neútočili blízko jadrových zariadení. „Myslím si, že je tu vždy riziko, keď existuje možnosť útoku na jadrovú elektráreň,“ uviedol Grossi počas návštevy Kyjeva na začiatku septembra.

(tasr)