Množstvo poľských firiem sa chce zapojiť do povojnovej obnovy Ukrajiny

Do povojnovej, ekonomickej obnovy Ukrajiny sa zatiaľ prihlásilo viac ako 3-tisíc poľských firiem, informoval o tom Pawel Kowal, splnomocnenec poľskej vlády pre obnovu Ukrajiny.

Miestna staršia žena kráča okolo bytoviek poškodených ruským ostreľovaním do distribučného centra humanitárnej pomoci v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v stredu 28. decembra 2022. Foto: TASR/AP Miestna staršia žena kráča okolo bytoviek poškodených ruským ostreľovaním do distribučného centra humanitárnej pomoci v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v stredu 28. decembra 2022. Foto: TASR/AP


„Nie sú to vždy veľké firmy, ale sú veľmi agilné a efektívne a potrebujú financovanie projektov,“ povedal Kowal. „Vidím, že je veľký záujem o oblasti, ako je výcvik a energetika. Videl som tiež značný záujem o medicínske oblasti, najmä tie, ktoré sa týkajú protéz a všetkého, čo súvisí s dôsledkami vojny,“ vysvetlil.

Poľsko má šancu stať sa kľúčovým logistickým uzlom pri obnove Ukrajiny. V tejto súvislosti OSN a Poľsko podpísali dohodu o vytvorení Úradu OSN pre projektové služby (UNOPS) vo Varšave s pobočkou v meste Rzeszow, asi sto kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

„Sme pripravení,“ sľúbil Kowal. „Predpokladám, že termíny budú dodržané a do konca roka privítame UNOPS, a že začneme školenia pre podniky, aby boli pripravené podávať konkrétne žiadosti pre konkrétne objednávky,“ dodal.

(tasr)