Štáty zoskupenia QUAD rozšírili svoju spoluprácu v oblasti bezpečnosti

QUAD je zoskupenie štátov Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov. Na samite v americkom meste Wilmington prijali bezpečnostné opatrenia, keď oznámili spoločné operácie pobrežnej stráže.

profimedia-0907012996 Austrálsky premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida a indický premiér Naréndra Módí počas summitu lídrov krajín Štvorky v Kantei v Tokiu 24. mája 2022. Zdroj: Yuichi Yamazaki / POOL / AFP / Profimedia

Americký prezident Joe Biden v sobotu privítal premiérov štyroch krajín na stretnutí neďaleko mesta Delaware. Biden sa tak snažil zdôrazniť dôležitosť zachovania zoskupenia, ktoré vzniklo pre obavy z rozširujúceho sa vplyvu Číny, pred odchodom zo svojho úradu po novembrových prezidentských voľbách.

Predstavitelia krajín na summite oznámili spoločné operácie pobrežnej stráže, ktoré sa uskutočnia budúci rok. Zároveň plánujú zintenzívniť spoluprácu v oblasti vojenskej logistiky, bezpečnosti a snahu o rozšírenie indo-pacifickej iniciatívy na zvýšenie povedomia o námornej oblasti (IPMDA), ktorú spustili pred dvomi rokmi.

Biden začal zasadnutie témou Číny, i keď Biely dom zdôraznil, že summit nie je namierený proti žiadnej krajine. V spoločnom vyhlásení zoskupenia, v ktorom sa čínska vláda nemenovala, následne lídri krajín odsúdili „nátlakové a zastrašovacie manévre v Juhočínskom mori“. Biden povedal, že Čína aj naďalej testuje Spojené štáty v Juhočínskom a Východočínskom mori, ako aj v Taiwanskom prielive.

Peking si nárokuje právo na takmer celé Juhočínske more vrátane častí, ktoré označujú za vlastné štáty ako Filipíny, Brunej, Malajzia, Taiwan či Vietnam. Čína tiež považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Krajiny na summite zároveň odsúdili odpaľovanie balistických rakiet a „škodlivé kybernetické aktivity“ Severnej Kórey a vyjadrili obavu zo spolupráce KĽDR s Ruskom. Čínsky prezident Si Ťin-pching vyslovil námietky voči zoskupeniu QUAD, pretože ho považuje za snahu o vystupňovanie konfliktu.

Štvorica krajín sa na úrovni ministrov stretla už v rámci administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Biden v roku 2021 následne zoskupenie povýšil na úroveň lídrov krajín.

(tasr)


Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok