Spojené štáty chcú zakázať čínsky softvér v autách, obávajú sa bezpečnosti

Bidenova administratíva vyjadrila vážne obavy zo zhromažďovania údajov o amerických vodičoch a infraštruktúre čínskymi spoločnosťami. Znepokojuje ju aj možná zahraničná manipulácia s vozidlami pripojenými k internetu a s navigačným systémom.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Nové nariadenie Washingtonu by zakázalo dovoz a predaj vozidiel z Číny so softvérom alebo hardvérom automatizovaného jazdného systému, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje.

Tento krok predstavuje výraznú eskaláciu pokračujúcich reštrikcií Spojených štátov týkajúcich sa čínskych vozidiel, softvérov a komponentov. Minulý týždeň administratíva prezidenta Bidena zaviedla zvýšenie ciel na čínsky dovoz, vrátane stopercentných ciel na elektrické vozidlá.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondo ešte v máji upozornila, že riziká čínskeho softvéru či hardvéru v amerických vozidlách sú výrazné. „Teoreticky si viete predstaviť najkatastrofickejší výsledok, ak by ste mali na cestách niekoľko miliónov áut a softvér by bol deaktivovaný,“ povedala.

Prezident Joe Biden povedal, že „politikou Číny by mohlo byť zaplavenie nášho trhu svojimi vozidlami, čo predstavuje riziko pre našu národnú bezpečnosť“.

(mep)


Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok