V Iráne vybuchla uhoľná bani, hlásia najmenej 30 obetí

Okrem 30 obetí je ďalších 17 ľudí zranených s tým, že ešte 24 baníkov je pravdepodobne uväznených v bani.

Výbuch v uholnej bani v Iráne - Foto: Facebook/Disasters Watch Výbuch v uholnej bani v Iráne - Foto: Facebook/Disasters Watch

Na mieste zasahuje viac ako 70 záchranárov. Dôvodom výbuchu bol únik metánu. K nešťastiu došlo v meste Tabas, ktoré leží asi 540 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teherán.

Irán je bohatý na rôzne nerastné suroviny. Krajina ročne spotrebuje približne 3,5 milióna ton uhlia, ale z baní ročne vyťaží len približne 1,8 milióna ton. Zvyšok sa dováža a často sa spotrebuje v tamojších oceliarňach.

Nejde o prvú katastrofu, ktorá postihla iránsky banský priemysel. V roku 2013 tam zahynulo 11 pracovníkov pri dvoch samostatných banských nehodách. V roku 2009 zahynulo pri niekoľkých incidentoch 20 pracovníkov. V roku 2017 pri výbuchu v uhoľnej bani zahynulo najmenej 42 ľudí. Často za ne mohlo nedodržiavanie bezpečnostných noriem, píše AP.

(tasr)


Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok