Prieskum: Viac ako polovica firiem na Slovensku hlási ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest

Problémy s obsadzovaním pracovných miest má na Slovensku 63 percent firiem, pričom 24 percent z nich nedokáže obsadiť všetky plánované miesta.

Pre spoločnosti je výzvou aj zamestnávanie zahraničných pracovníkov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej spoločnosti Talent Solutions, ktorý tento týždeň prezentovala Britská obchodná komora v SR.

„Podľa výsledkov prieskumu dochádza k stabilizácii na trhu práce, avšak zamestnávatelia čelia výzvam, ako je odliv mozgov a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedla generálna riaditeľka personálnej spoločnosti Ivana Heretik Vačoková. Doplnila, že 87 percent firiem vlani zvýšilo mzdy svojim zamestnancom, najviac od šesť do desať percent. O menej ako tri percentá zvýšilo platy len sedem percent spoločností.

Prieskum poukázal aj na to, aké odmeny a benefity najčastejšie poskytujú zamestnávatelia svojim pracovníkom. Na prvom mieste je finančný bonus za pracovný výkon, ktorý vypláca zamestnancom 62 percent firiem. Ďalej nasledujú odmeny, ktoré súvisia s výsledkami spoločností a 13. plat, ktorý vypláca 42 percent spoločností.

Riaditeľka priblížila, že fluktuácia zamestnancov sa za obdobie rokov 2023 až 2024 zvýšila v priemere o 1,6 percenta na 10,6 percenta. Ešte v tomto roku plánuje podľa nej 48 percent spoločností zvýšiť počet pracovníkov. V porovnaní s minulým rokom znížilo počet zamestnancov 17 percent firiem.

Najväčšou výzvou pre firmy zostáva zamestnávanie zahraničných pracovníkov. Jedným z dôvodov je administratívna záťaž pre zamestnávateľov, ktorí musia komunikovať s úradmi práce. V prieskume uviedlo až 54 percent spoločností, že nezamestnáva žiadnych cudzincov.

(tasr)


Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok