Poslanci zbavili mlčanlivosti šéfa NBÚ v kauze Rozuzlenie

Parlament súhlasil s oslobodením od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného. O zbavenie mlčanlivosti žiadal Úrad inšpekčnej služby. Týka sa kauzy známej pod názvom Rozuzlenie.

Roman Konečný Roman Konečný. Foto: FB: Slovenská obchodná a priemyselná komora

Za zbavenie mlčanlivosti hlasovalo zo 135 prítomných 126 poslancov, deviati poslanci SaS sa zdržali.

Vlani v auguste Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb. Medzi nimi boli aj bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský, vtedajší riaditeľ SIS Michal Aláč či podnikateľ Peter Košč.

Obvinenie sa týkalo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby obvinili pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

V súvisiacom prípade čelil obvineniu spolu s Pčolinským aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Konečný. Po vypočutí ho prepustili a vyšetrovali na slobode. Konečný s Pčolinským údajne stáli za vyfabrikovanou správou SIS. Cieľom malo byť odstavenie nepohodlných príslušníkov NBÚ.

K zvratu došlo tento rok v marci, keď generálna prokuratúra zrušila na základe paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie Pčolinskému aj Konečnému. Ako dôvod uviedla porušenie zákona. Cez leto, po zásahu generálnej prokuratúry, zbavili obvinenia dnes už bývalého šéfa SIS Aláča.

„Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný podal trestné oznámenie za zneužívanie právomocí verejného činiteľa v prípade príslušných vyšetrovateľov a dozorového prokurátora. Zároveň bude žiadať ospravedlnenie od Slovenskej republiky a odškodnenie za poškodenie dobrého mena,“ povedal Štandardu Peter Habara z odboru komunikácie NBÚ.

Šéf NBÚ ešte v marci avizoval, že na obranu svojho mena a NBÚ podnikne právne kroky. Urobil tak v máji, keď podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru a tá ho postúpila Úradu inšpekčnej služby.

Vyšetrovateľ rozhodol, že je potrebné trestné oznámenie Konečného doplniť jeho vypočutím. Bolo však potrebné ho zbaviť mlčanlivosti, aby mohol vypovedať o okolnostiach jeho trestného stíhania, o ktorých sa dozvedel ako riaditeľ NBÚ.


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok