Povodeň na Dunaji neohrozila prevádzku atómovej elektrárne Paks

Pri stredomaďarskom Paksi kulminoval Dunaj v nedeľu pri výške hladiny 806 centimetrov. Ustupujúca záplavová vlna neovplyvnila prevádzku tamojšej atómovej elektrárne vďaka včas prijatým protipovodňovým opatreniam, píše portál Euronews.com.

Komunikačný riaditeľ elektrárne Antal Kovács pre komerčný rozhlas InfoRádió v pondelok uviedol, že elektráreň bola plánovaná tak, aby na ňu nemali vplyv povodne.

„V porovnaní s doteraz najvyšším vodným stavom na Dunaji (pri Paksi) je hrádza, ktorá chráni atómovú elektráreň, o tri metre vyššia. Pritom celý systém budov a vybavenia elektrárne sú ešte vyššie než táto hrádza,“ zdôraznil.

Vodohospodári a hasiči elektrárne aj pri terajšej záplavovej vlne vykonávali iba monitorovaciu službu. Viac práce mali iba s častejším odstraňovaním naplaveného dreva zo systému vzdúvadiel, dodal Kovács.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok