Rusko a Čína začali spoločné námorné cvičenie v Ochotskom mori

Vojnové lode ruskej Tichomorskej flotily a čínskeho námorníctva v utorok preplávali cez La Pérousov prieliv do Ochotského mora, informovala tlačová služba flotily.

Počas tejto fázy lode okrem iného reagovali na útok bezpilotných člnov fiktívneho nepriateľa, vykonávali prieskum a pomocou palubných vrtuľníkov monitorovali situáciu na hladine, citovala vyhlásenie agentúra Reuters.

Moskva v sobotu oznámila začiatok spoločných rusko-čínskych námorných manévrov s názvom Pej-pu/Spolupráca 2024, do ktorých sa zapoja ruské protilietadlové a protiponorkové plavidlá Admirál Pantelejev a Admirál Tribuc, ako aj korvety MPK-82 a MPK-107 a raketový krížnik Smerč (Smršť).

Čína sa do manévrov zapojí torpédoborcami Si-ning a Wu-si, fregatou Lin-i a integrovanou zásobovacou loďou Tchaj-chu.

Počas cvičenia budú lode vykonávať delostreleckú paľbu, precvičovať odrážanie leteckých útokov, ako aj spoločné použitie protiponorkových a protilietadlových zbraňových systémov, uviedla Tichomorská flotila.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok