Švédsko obvinilo Irán z výziev na pomstu za pálenie Koránu

Švédska prokuratúra v utorok obvinila iránsku spravodajskú službu z toho, že v roku 2023 hackersky napadla operátora SMS správ, aby odoslala správy nabádajúce ľudí k pomste voči demonštrantom, ktorí pálili korán.

korán Korán, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Žalobca vo svojom vyhlásení uviedol, že v lete 2023 po sérii protestov, na ktorých sa znesväcoval korán, bolo odoslaných približne 15-tisíc správ „vyzývajúcich na pomstu voči spaľovateľom Koránu“.

„Cieľom bolo vytvoriť vo švédskej spoločnosti rozpor,“ uviedla prokuratúra.

Švédska spravodajská služba SÄPO v samostatnom vyhlásení informovala, že zistila, že hackerská skupina konala „v mene iránskych Revolučných gárd s cieľom uskutočniť kampaň na ovplyvňovanie“.

„Cieľom bolo okrem iného vykresliť Švédsko ako islamofóbnu krajinu,“ povedal predstaviteľ SÄPO Fredrik Hallström.

Švédske médiá 1. augusta 2023 informovali, že veľký počet ľudí dostal textové správy vyzývajúce na pomstu voči osobám, ktoré pálili posvätnú knihu islamu.

Vyšetrovanie podľa prokurátorov ukázalo, že za operáciu je zodpovedná skupina Anzu. Dodala, že vyšetrovanie bolo ukončené, pretože sa považovalo za nepravdepodobné, že by sa podozrivých podarilo postaviť pred súd.

„Keďže aktéri konajú v mene cudzej mocnosti, v tomto prípade Iránu, naše vyhodnotenie je, že chýbajú podmienky potrebné na vznesenie obvinenia v zahraničí alebo vydanie osôb podozrivých zo zodpovednosti za útok do Švédska,“ povedal prokurátor Mats Ljungqvist.

Vzťahy medzi Švédskom a niektorými krajinami Blízkeho východu sú napäté v dôsledku protestov počas leta 2023. Irackí demonštranti v júli tohto roku dvakrát vtrhli na švédske veľvyslanectvo v Bagdade, kde pri jednom z týchto incidentov založili v areáli aj oheň.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok