Luciu Plavákovú opäť vykázali kvôli nálepkám zo sály. Hlas sa jej tentokrát nezastal

Dôvodom boli nálepky na jej počítači, pre ktoré ju už v stredu doobeda vykázal Andrej Danko (SNS), tentokrát ju zo sály vykázal podpredseda Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (SMER-SD).

Vo¾by23: Tlaèová konferencia hnutia Progresívne Slovensko k predstaveniu kandidátky PS - tím pre lepšiu budúcnos Slovenska Lucia Plaváková. Foto Martin Baumann/TASR

Gašpar sa pritom odvolal na rokovací poriadok NR SR. Do hlasovania, ktoré má byť o 17.00 h, prerušil rokovanie.

„Do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia. Vy ste tak urobili a napriek trom upozorneniam nemienite napraviť tento stav, a preto vás vykazujem z rokovacej sály,“ odkázal Plavákovej. Predpokladá, že podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený jeho vedením, zvolá k tejto veci poslanecké grémium.

Poslankyňa s postupom nesúhlasila. Proti Gašparovmu rozhodnutiu vzniesla námietku. Tentoraz však parlament jej námietku neschválil. Proti nej hlasovali aj poslanci Hlasu.

Hlas-SD neskôr TASR poslal vyjadrenie, v ktorom kritizuje Luciu Plavákovú (PS), že ignorovala jeho výzvu na upokojenie situácie. „Namiesto toho sa rozhodla situáciu eskalovať a zneužiť. Jej následný krok vnímame ako úmyselnú provokáciu, ktorá je v priamom rozpore s rokovacím poriadkom. Preto sme hlasovali proti jej námietke,“ skonštatovali poslanci.

Z poslancov Hlasu sa však hlasovania zdržali napríklad Peter Žiga, Samuel Migaľ, Roman Šalitroš, Ján Ferenčák a predseda ústavno-právneho výboru Miroslav Čellár.

Podpredseda národnej rady Peter Žiga sa neskôr vyjadril, že mu nepripadá celkom normálne, aby parlament celý deň riešil nálepky na počítači. Vyzval tiež k návratu slušnosti do rokovacej sály.

Odsúdil aj vulgárne vyjadrenia mimo rokovacej sály, pričom myslel výroky poslanca Rudolfa Huliaka na adresu Lucie Plavákovej. „Myslím si, že takto by sa vzdelaní a inteligentní ľudia nemali správať voči sebe,“ podotkol. Poukázal na to, že vyjadrovanie poslancov mimo pléna NR SR nevie ovplyvniť.

Danko verzus Plaváková

Andrej Danko v stredu dopoludnia vykázal Luciu Plavákovú z rokovacej sály parlamentu, pričom dôvodom boli nálepky na jej počítači, ktoré boli podľa podpredsedu parlamentu reklamou. Poznamenal tiež, že propagujú LGBTI témy a porušujú rokovací poriadok Národnej rady SR.

Predseda SNS najprv žiadal poslankyňu, aby si nálepky počas dňa dala z počítača dole. Napokon sa po slovnej prestrelke rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Plaváková argumentovala, že rokovací poriadok neporušuje. „Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy,“ skonštatoval šéf SNS.

Podľa rokovacieho poriadku je totiž zakázané nosiť do pléna materiály propagujúce „politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu“. Vykázanie z rokovacej sály sa pritom považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni.

(tasr, dv)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok