Rusko má údajne tajný projekt na vývoj vojenských dronov v Číne

Kupol, dcérska spoločnosť ruskej štátnej zbrojárskej spoločnosti Almaz-Antey, vyvinula a letovo otestovala v Číne s pomocou miestnych špecialistov nový model dronu s názvom Garpija-3 (G3).

Na videosnímke, ktorú ruské ministerstvo obrany vydalo 8. augusta 2022, ruský vojak pripravuje prieskumný dron Orlan-10 na vzlietnutie na neznámom mieste. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Kupol informoval ruské ministerstvo obrany, že môže vo veľkom rozsahu vyrábať bezpilotné lietadlá vrátane modelu G3 v továrni v Číne na použitie v „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že nevie o žiadnom takomto projekte, a dodalo, že Čína prísne kontroluje vývoz dronov.

Dron Garpija-3 je schopný preletieť viac ako 2-tisíc km. Jeho užitočné zaťaženie je 50 kg, uvádza sa v správe, ktorú Kupol vypracoval pre ruské ministerstvo obrany. Vzorky Garpija-3 a niektorých ďalších modelov dronov čínskej výroby boli dodané do Ruska na ďalšie testovanie, opäť za účasti čínskych expertov.

(mja)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok