Fiala chce, aby skončil vládny chaos, Piráti podľa neho odchádzajú

Keď Piráti z vlády odídu, väčšina koalície bude 104 hlasov z 200, s tým budú podľa ministra financií Zbyňka Stanjuru musieť počítať pri schvaľovaní zákonov.

Spoloèné rokovanie vlád SR a ÈR v Trenèíne Petr Fiala. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Český premiér Petr Fiala chce, aby sa súčasná situácia, v ktorej sa nachádza česká vláda, skončila v pondelok. Vtedy by sa malo uzavrieť hlasovanie Pirátov o tom, či vo vláde skončia. Ich šéf Ivan Bartoš, ktorého Fiala v utorok odvolal z funkcie ministra, mu však podľa neho už oznámil, že strana v jeho kabinete tak či tak skončí.

Premiér povedal, že na „klamstvá a ohováranie“, ktoré podľa jeho slov z úst Pirátov od utorka zazneli, nebude reagovať, lebo nechce jatriť atmosféru.

„Chápem, že máme rôzne politické názory a sme v niektorých chvíľach politickí súperi, aj keď niekedy môžeme spolupracovať vo vláde a podobne. Ale jedno je pre mňa neprijateľné, aby sa klamalo a šírilo sa ohováranie. ,“ komentoval Fiala slová Bartoša o analýze, ktorú vláda zadala expertom, aby vyhodnotili skutočný stav digitalizácie stavebného konania, ktoré mal Bartoš na starosti.

Teraz by podľa neho mali nastať koaličné rokovania a ďalšie kroky, ale tie závisia od toho, kedy Piráti skutočne odídu. „Prebieha nejaké hlasovanie (na fóre Pirátov), súčasne odchod už bol predsedom strany avizovaný. Ministri, ktorí zostali vo vláde, zatiaľ nepodali rezignáciu, a to sú všetko kroky, na ktoré musím počkať. “ doplnil Fiala.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok