Konsolidačný balík zaradili poslanci do programu aktuálnej schôdze

Balík opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mala Národná rada SR prerokovať už na aktuálnej schôdzi.

Kontrolný deò predsedu vlády SR Roberta Fica na MF SR Ladislav Kamenický pri predstavovaní prvých konsolidačných opatrení. Foto: Jaroslav Novák/TASR

O jeho zaradení do programu rozhodli poslanci v stredu. Vláda schválila konsolidačný balík minulý týždeň, zároveň ho navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Diskusiu o ňom začnú poslanci vo štvrtok (26.9.) ráno.

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 percent z tohtoročných necelých 6 percent HDP. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 percent na 23 percent, pokles jej zníženej sadzby z 10 percent na 5 percent, ale aj zavedenie novej 19 percent sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má tiež daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má aj nárok na daňový bonus na dieťa či rodičovský dôchodok.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok