Biden sa cíti ponížene. Netanjahuovi už neverí, píše Politico

Dva informované zdroje z prostredia Bieleho domu pre portál Politico uviedli, že americký prezident Joe Biden nedôveruje izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Myslí si, že to s prímerím s Libanonom nemyslí úprimne.

Snímka obrazovky 2024-07-26 o 6.17.11 Joe Biden (vpravo) a Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Biden údajne tento týždeň povedal svojim dôverníkom a spojencom, že neverí, že izraelský vodca Netanjahu chce zastaviť bojové akcie s libanonskou militantnou skupinou Hizballáh, a vyjadril rastúcu frustráciu, keďže navrhovaný plán prímeria sa rozpadol. Informoval o tom spravodajský portál Politico, ktorý sa odvoláva na výpovede dvoch účastníkov súkromných rozhovorov prezidenta USA.

Jedna z osôb, ktorá s Bidenom hovorila, dokonca uviedla, že americký prezident mal pocit, že Netanjahu ponížil jeho aj ministra Antonyho Blinkena, keď americkým predstaviteľom tvrdil, že podporuje prerušenie bojov s Hizballáhom, no neskôr po zverejnení návrhu na prímerie, ho rázne odmietol.

Portál uverejnil túto informáciu uprostred izraelských útokov na Hizballáh, ktoré vyvrcholili v piatok úderom na sídlo militantnej skupiny v Bejrúte, pri ktorej zahynul jej vodca Hasan Nasralláh. Podľa údajov libanonského ministerstva zdravotníctva zahynulo od začiatku bombardovania bášt Hizballáhu viac ako 700 ľudí.

(dak)


Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok