V tomto roku hrozí úpadok viac ako 19-tisíc slovenským firmám

Na Slovensku podniká necelých sedem percent spoločností, ktorým v tomto roku hrozí s vysokou pravdepodobnosťou úpadok. Najviac ohrozené sú spoločnosti v oblasti cestovného ruchu a gastra, najmenej spoločnosti z oblasti zdravotníctva.

Mondi SCP spustilo v Ružomberku výrobu na novom papierenskom stroji Ilustračná fotografia. Foto: Ján Krošlák/TASR

„Na základe FinStat skóre bolo v roku 2023 v dobrom finančnom zdraví 65 percent firiem, v šedej zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku od 31 percent do 70 percent, sa nachádzalo necelých 28 percent firiem, a v zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku vyše 71 percent, bolo viac ako 19-tisíc subjektov, teda sedem percent všetkých firiem. Oproti predošlým rokom ide o zlepšenie,“ informoval dátový portál FinStat.

Priemerná pravdepodobnosť úpadku by sa pritom mala vo väčšine sektorov pohybovať na úrovni 30 až 40 percent. Najhoršie výsledky malo zaznamenať odvetvie dopravy a logistiky, spracovania odpadov a sektor nehnuteľností, v ktorých je priemerná pravdepodobnosť úpadku na úrovni 37 percent.

Na opačnom konci rebríčka je verejná správa, ktorá dosiahla hodnotu tri percentá pravdepodobnosti úpadku. Dôvodom je fakt, že v tomto sektore sa nachádza niekoľko veľkých firiem s dobrými finančnými výsledkami a v dobrej kondícii, doplnili odborníci.

Tí ďalej poukázali na to, že po rozdelení firiem v odvetviach do intervalov pravdepodobnosti úpadku je možné vidieť podiel spoločností v jednotlivých zónach, pričom odvetvie cestovného ruchu a gastra dosahuje najhoršie výsledky.

Necelých 26 percent spoločností v tomto odvetví sa nachádza v šedej zóne a 16 percent z celkového počtu v červenej zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku viac ako 71 percent. Zo známych firiem sa mali do tejto zóny dostať firmy ako Pohoda Festival alebo Hokejový klub Poprad.

„Druhým odvetvím s najvyšším podielom nezdravých firiem je potravinárstvo. V červenej zóne je až 13 percent spoločností a v šedej 36,1 percenta. V červenej zóne sa nachádza napríklad spoločnosť Hydina Slovensko alebo Gemermilk rs. Tretím odvetvím s najvyšším podielom firiem v červenej zóne je odvetvie odevov a obuvi (12 percent). V šedej zóne sa nachádza skoro 26 percent firiem z daného sektora,“ doplnil FinStat.

(tasr)


Občianske rady v Nemecku, bez ústavnej legitimity, slúžia na presadzovanie ľavicovo-zelených agend a obmedzovanie slobody prejavu.
Prejsť na článok
Minister Tomáš oznámil zvýšenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov postihnutých záplavami, vrátane financií z EÚ a nových dotácií pre domácnosti.
Prejsť na článok
Mons. Bernard Bober kritizuje napomenutie poslankyne Plavákovej za dúhovú nálepku a varuje pred diskreditovaním konzervatívnych hodnôt.
Prejsť na článok
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Nasralláha, čím sa zvyšuje bezpečnosť Izraela a posiela odkaz libanonskému ľudu.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje ofenzívu v Libanone, pričom sa pripravuje na pozemné operácie proti Hizballáhu, uviedli anonymní predstavitelia IDF.
Prejsť na článok
Počasie v tomto roku vinárom neprialo, napriek všetkým strastiam počasia by však malo byť víno výborné, to červené doslova excelentné. Úrodu hrozna však odhadujú o tretinu menšiu.
Prejsť na článok
Čínska centrálna banka zavádza najväčší súbor opatrení od pandémie, znižuje úrokové sadzby a uvoľňuje miliardy jüanov na podporu ekonomiky.
Prejsť na článok
Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok