Moldavská polícia sa domnieva, že skupiny podporované Ruskom budú narúšať voľby

V predvolebných prieskumoch vedie s 27-percentnou podporou súčasná prezidentka Sanduová, ktorá v minulosti viackrát obvinila Rusko zo snáh o jej zvrhnutie.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová sa prizerá počas 53. výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra, WEF, v Davose vo Švajčiarsku, v utorok 17. januára 2023. Foto: TASR/AP Moldavská prezidentka Maia Sanduová sa prizerá počas 53. výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra, WEF, v Davose vo Švajčiarsku, v utorok 17. januára 2023. Foto: TASR/AP

Zločinecké skupiny podporované Ruskom chcú narušiť októbrové prezidentské voľby v Moldavsku, dokonca aj pokusmi o obsadenie vládnych budov. Vyhlásil to v piatok šéf moldavskej polície Viorel Cernauteanu.

Cernauteanu sa domnieva, že septembrové incidenty, pri ktorých vandali obliali farbou budovy verejných inštitúcií, boli len predzvesťou vážnejších trestných činov.

„Sledujeme zámery takýchto ľudí, a to nehovoríme len o destabilizácii situácie v krajine alebo masových nepokojoch. Majú ambicióznejšie ciele, ktoré siahajú až po obsadenie štátnych inštitúcií,“ povedal Cernauteanu pre moldavskú televíznu stanicu TV8.

Vandali podľa jeho slov dostávajú za jeden čin zhruba 5-tisíc eur. „Je jasné, že to financuje Rusko. Nedeje sa to len tak,“ dodal.
 
Cernauteanu vo štvrtok povedal, že už vyše 130-tisíc Moldavcov dostalo úplatky od siete riadenej Ruskom za to, aby v referende hlasovali proti členstvu krajiny v EÚ a vo voľbách zase za prorusky orientovaných kandidátov. Len v septembri bolo podľa neho na tento účel zmienenou sieťou prevedených vyše 13,5 milióna eur.

(tasr)