Taraba dá po útoku medveďa pri Hybe preveriť konanie ŠOP za uplynulé mesiace

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) dá po sobotňajšom tragickom strete medveďa s mužom v katastri obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) preveriť konanie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR za uplynulé mesiace.

Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister chce zistiť, či neprišlo k nejakému podceneniu situácie na lokálnej úrovni. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti. Avizoval, že v prípade, ak sa by podcenenie situácie potvrdilo, vyvodí aj personálne dôsledky.

„Legislatívne zmeny prijaté v parlamente dávajú už niekoľko mesiacov všetkým kompetentným úradom dostatočné právomoci konať pri premnožených medveďoch,“ uviedol Taraba.

Tento rok podľa neho prišlo na základe nových pravidiel k odstreleniu už 71 medveďov, kým priemer za uplynulé roky nebol ani desať kusov. „Predpokladom pre zrýchlené a zjednodušené odstrely je vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch, ktoré sú poznačené zvýšeným výskytom medveďov a vyhlasujú si ich okresné úrady,“ pripomenul s tým, že okres Liptovský Mikuláš zrušil mimoriadnu situáciu v júli a verí, že ministerstvo vnútra preverí, prečo sa rozhodli kompetentní tak konať.

„Zároveň platí a bude platiť, že pri návšteve lesa vo vybraných lokalitách je potrebné postupovať obozretne najmä v lokalitách prirodzeného výskytu zvierat. Žiaľ, dnes sa práve takýto výlet stal tragickým,“ dodal Taraba.

Stret s medveďom neprežil v sobotu dopoludnia muž v katastri obce v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Muž bol na hubách ešte s ďalšou osobou. Medveď mu pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Incident preveruje Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR.

(tasr)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok