Nový generálny tajomník NATO označil podporu Ukrajiny ako jednu z jeho priorít

Bývalý holandský premiér Mark Rutte sa 1. októbra oficiálne ujal funkcie generálneho tajomníka NATO. Od svojho predchodcu Jensa Stoltenberga prevzal „symbol autority“ - slávnostné kladivo, ktoré Aliancii daroval Island v roku 1963.

AFP: NATO v stredu oficiálne vymenuje Rutteho za svojho nového šéfa Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Počas svojej prvej tlačovej konferencie Rutte oznámil, že podpora Ukrajiny bude jednou z jeho troch priorít vo funkcii, a prisľúbil, že priblíži Ukrajinu k vstupu do Aliancie. Krátko po nástupe do funkcie sa začal pripravovať na návštevu Ukrajiny a 3. októbra pricestoval do Kyjeva na krátku návštevu.

Rutte v Kyjeve povedal, že „vám, obyvateľom Ukrajiny a všetkým, ktorí sa pozerajú, chcem dať jasne najavo, že NATO stojí na strane Ukrajiny. Ako nový generálny tajomník NATO je mojou prioritou a privilégiom pokračovať v tejto podpore a spolupracovať s vami na tom, aby Ukrajina zvíťazila.“

Rutte, vo svojich komentároch týkajúcich sa cesty Ukrajiny k členstvu v NATO zostal iba pri všeobecných vyhláseniach.

Z viacerých amerických a ukrajinských zdrojov sa však objavuje informácia, že americký prezident Joe Biden a jeho poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan teraz túto myšlienku vážne zvažujú. Aj napriek Bidenovej podpore, prijatiu Ukrajiny do NATO stojí v ceste niekoľko prekážok.

(mja)