Na Horehroní otvorili novú mimoúrovňovú križovatku

Na Horehroní v pondelok (7. 10.) otvorili novú mimoúrovňovú križovatku na ceste I/66 pri obci Predajná (okres Brezno). Jedným z hlavných dôvodov rekonštrukcie križovatky, ktorá stála 8,5 milióna eur, bolo zvýšenie bezpečnosti.

Otvorenie novej mimoúrovòovej križovatky v Predajnej Mimoúrovňová križovatka Predajná. Foto: TASR/Ján Krošlák

Ako na stretnutí s novinármi uviedol generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Norbert Polievka, pôvodná križovatka, kde hlavný dopravný ťah križoval cestu tretej triedy z dediny Nemecká do Predajnej, bola riziková.

Počas desiatich rokov sa na tomto mieste stalo podľa jeho slov 17 dopravných nehôd s 18 zranenými účastníkmi.

„Podarilo sa spraviť mimoúrovňovú križovatku na mieste, kde situácia na ceste prvej triedy nebola úplne bezpečná,“ poznamenal v tejto súvislosti minister dopravy Jozef Ráž mladší (Smer-SD), ktorý sa na otvorení zúčastnil.

Po novom je cesta tretej triedy vedená popod cestu prvej triedy, čo umožnilo vybudovanie nového mostného objektu. „Stavba bola výnimočná v tom, že sa musel urobiť osemmetrový podkop, ten most bol z prefabrikovaného jedného kusu, ktorý sa tam vložil, a následne na to išiel znovu osemmetrový násyp,“ priblížil Polievka.

Križovatka má zo všetkých smerov pripájacie vetvy. Práce na jej prebudovaní sa začali v marci 2023, do predčasného užívania ju odovzdali v polovici septembra tohto roka.