V oblastnom centre Vologdskej oblasti v Rusku vyrastie nová Stalinova socha

V meste Vologda na severozápade Ruska čoskoro vztýčia novú sochu sovietskeho vodcu Josifa Stalina. V piatok o tom informoval tamojší gubernátor Georgij Filimonov, ktorý vyhlásil, že sochu postavia na základe žiadosti verejnosti.

1956_a_budapesti_Sztálin-szobor_elgurult_feje_fortepan_93004 Poškodená hlava sochy Stalina z jeho monumentu v centre Budapešti, 23. okóber 1956. Ilustračné foto: Wikipedia

Filimonov v piatok zverejnil video, na ktorom pracovníci dokončujú sochu sovietskeho diktátora v nadživotnej veľkosti. Socha bude stáť v meste Vologda neďaleko domu, v ktorom Stalin žil medzi rokmi 1911 až 1912, keď ho pre jeho revolučnú činnosť prenasledoval cársky režim. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a príspevku na sociálnej sieti Telegram.

„So všetkým pochopením pre nejednoznačný výklad (historickej) úlohy tejto osobnosti musíme uznať jeho veľké úspechy, poznať históriu našej krajiny, ctiť si ju a byť na ňu hrdí,“ napísal Filimonov.

Gruzínec Stalin (vlastným menom Džugašvili) bol v ZSSR pri moci od roku 1924 až do svojej smrti v roku 1953. Vládol v čase rýchleho spriemyselňovania ZSSR a krajinu viedol počas druhej svetovej vojny, v ktorej Sovietsky zväz zvíťazil nad nacistickým Nemeckom a jeho spojencami.

V krajine zaviedol režim tvrdej diktatúry, počas ktorého milióny ľudí zahynuli v pracovných táboroch a v dôsledku politických čistiek a hladomorov.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok