Irán pohrozil arabským štátom útokmi, ak cez ich vzdušný priestor prejdú strely Izraela

Stredný východ v obavách očakáva odvetu židovského štátu za útok balistickými raketami, ktorý Teherán uskutočnil 1. októbra. Islamská republika sa však podľa zdrojov denníka Wall Street Journal (WSJ) snaží zabezpečiť vopred.

Ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP Ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Arabskí predstavitelia pod podmienkou anonymity denníku povedali, že ak v rámci odvety Izraela a USA preletia projektily cez vzdušný priestor ktoréhokoľvek štátu, Irán takému štátu nepriamo a „nejasne“ prisľúbili útok.

Teherán to podľa WSJ oznámil neoficiálnymi kanálmi predstaviteľom Jordánska, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Kataru. Vo všetkých spomenutých krajinách sa nachádzajú americké vojenské základne.

Štáty Perzského zálivu či Blízkeho východu tak jeden po druhom vydali vyhlásenie o uzavretí svojho vzdušného priestoru pre prípadné izraelské rakety či drony. Dôvodom pre obavy je podľa zdrojov Journalu možnosť, že Irán by zaútočil na ropnú infraštruktúru arabských štátov.

(sab)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok