Hizballáh je otvorený mierovému úsiliu, vyhlásil mediálny dôstojník

Prioritou šíitského militantného hnutia Hizballáh je v súčasnosti porážka Obranných síl Izraela (IDF), skupina zároveň zostáva otvorená úsiliu o zastavenie „agresie“, povedal v piatok vedúci predstaviteľ mediálnej kancelárie hnutia Muhammad Afíf.

Lebanon Israel Členovia Hizballáhu dvíhajú vlajky na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

„Tel Aviv je len začiatok, Izrael toho ešte videl len veľmi málo,“ vyhlásil Afíf na tlačovej konferencii v Bejrúte, citovala ho agentúra Reuters.

„Teraz je našou najvyššou prioritou poraziť nepriateľa a prinútiť ho zastaviť agresiu. Oceňujeme ale akékoľvek vonkajšie či vnútorné politické úsilie o zastavenie agresie, pokiaľ je to v súlade s našou komplexnou víziou boja, jeho okolností a výsledkov,“ pokračoval predstaviteľ hnutia.

Podľa vyjadrení Afífa sa na južných predmestiach Bejrútu neuskladňujú zbrane tak, ako to tvrdí Izrael. Ten údajne iba použil časované bomby, aby to tak vyzeralo. Zároveň prisľúbil obyvateľom oblasti, ako aj vysídlencom z južného Libanonu a údolia Bikáa na východe krajiny, že sa budú môcť čoskoro vrátiť domov.

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa v posledných týždňoch zintenzívnil, pričom Izrael bombarduje južný Libanon, južné predmestia Bejrútu a údolie Bikáa. Počas toho prišlo o život viacero vysokopostavených predstaviteľov hnutia a Izrael zároveň vyslal pozemné jednotky do oblastí na juhu Libanonu. Hizballáh v reakcii zasa odpálil rakety hlbšie za hranice Izraela.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok